Saavutettavia kotisivuja
WCAG eli Web Content Accessibility Guidelines, suomeksi verkkosisällön saavutettavuusohjeet, on kansainvälinen ohjeistus verkkosisältöjen saavutettavuudesta. WCAG-ohjeistuksen laatimisesta ja kehittämisestä vastaa kansainvälinen World Wide Web -konsortio eli W3C. Ohjeistuksen tavoitteena on varmistaa, että myös vammaiset tai eri tavoin toimintarajoitteiset ihmiset voivat itsenäisesti käyttää verkkopalveluja.
Kaikki sivuihin liittyvät toiveemme toteutettiin. Sivujen visuaalinen ilme on raikas ja moderni sekä käytettävyys mm. saavutettavuusvaatimuksien mukainen. Mediakummun kanssa kommunikointi on ollut ratkaisukeskeistä ja mutkatonta.
Suosittelemme Mediakumpua muillekin yrityksille kumppaniksi!
Mirjam Kempas, Evantia
Toteutuksistamme mm. seuraavat WordPress-sivustot täyttävät AA-tason saavutettavuusvaatimukset. Käy tutustumassa sivustoihin ja kysy meiltä tarjous!
- Ehta Henkilöstöpalvelut
- Lastenkoti Aarre
- Honkalampi-säätiö
- Visus terveyteen
- Kaski Valmennus
- Evantia
- Tulkkitilaus.fi
- Kostamokoti
- HLS-Fondo
- Spesio
- Lounasravintola Salpakankaan Helmi
Verkkopalvelujen saavutettavuus
WCAG-ohjeistuksen noudattaminen parantaa verkkopalvelun saavutettavuutta etenkin tekniseltä kannalta. Ohjeita noudattamalla varmistetaan, että esimerkiksi näkövammaisten käyttäjien ruudunlukuohjelmat tai muu avustava teknologia pystyy tulkitsemaan sivun sisältöä oikein ja käyttäjä pystyy hyödyntämään verkkopalvelun toiminnallisuuksia.
Saavutettavuusohjeistus
WCAG-ohjeistuksen rakenne on monitasoinen. Kriteerit on jaoteltu neljän pääperiaatteen alle, jotka ovat havaittavuus, hallittavuus, ymmärrettävyys ja toimintavarmuus (josta käytetään myös termiä lujatekoisuus). Ymmärrettävyys tarkoittaa WCAG-kriteeristön A- ja AA-tasolla kuitenkin lähinnä vain sitä, että sisällön kieli on merkattu oikein sivun lähdekoodiin.
WCAG-kriteerit on jaettu kolmeen vaatimustasoon:
- A on ns. perustaso, joka parantaa saavutettavuutta osalle käyttäjistä, joilla on erityisiä haasteita verkkopalvelujen käytössä. Esimerkiksi videoiden tekstitysvaatimus on A-tason kriteeri.
- AA-tason kriteerit parantavat saavutettavuutta entistä laajemmalle joukolle käyttäjiä. Esimerkiksi kuvailutulkkauksen (ääniselitteen) tarjoaminen videoille on AA-tason kriteeri.
- AAA-tason kriteerit parantavat saavutettavuutta vielä useammalle: esimerkiksi sisältöjen tarjoaminen viittomakielisinä videoina ja tekstin kognitiivisen ymmärrettävyyden parantaminen ovat AAA-tason kriteerejä.
Lisäksi kutakin kriteeriä täydentävät havainnollistavat ”Understanding”-, ”How to meet” ja ”Techniques”-tekstit, joiden avulla voi hahmottaa kriteerien toteuttamista käytännössä. Näitä ohjaavia ja selittäviä tekstejä ei ole käännetty suomeksi.
Kaiken kaikkiaan WCAG-ohjeistus on valtava tietokokonaisuus, joka tulostettuna sisältäisi noin tuhat A4-sivua.
Lue lisää saavutettavuusvaatimuksista
Saavutettavuusseloste
Jokaisen organisaation, jota lain saavutettavuusvaatimukset koskevat, on tehtävä verkkosivustoistaan ja mobiilisovelluksistaan saavutettavuusseloste ja laitettava se verkkosivuilleen.
Kysy tarjous ja tutustu case-esittelyihimme
Kysy tarjous saavutettavuusauditoinnista
Tutustu referensseihimme