Nettiin ja kotisivuihin liittyvissä asioissa tulee välillä vastaan sellaista ammattisanastoa, josta ei ymmärrä puoliakaan. Avataanpas hieman nettislangia tässä artikkelisarjan ensimmäisessä osassa. Mitä tarkoittaa mm. WP, H1, leiska, herokuva tai SSL?
Leiska
Leiska, lay-out, layout tai taittopohja on kotisivujesi ulkoasun visuaalinen suunnitelma jonka pohjalta rakennetaan uniikki WordPress-sivusto juuri sinun yrityksesi tarpeita varten. Leiska on staattinen kuva, joka avulla esitetään miltä sivustosi tulee näyttämään eri päätelaitteilla.
Leiskojen avulla saadaan havoinnollistettua myös toiminnallisuuksia ennen tuotantoon viemistä, kuten:
- Miten valikko tulee toimimaan? Pudotusvalikko vai megadroppari?
- Miten mobiilinäkymät eroavat työpöytäversiosta?
- Miltä verkkokaupan tai tuotejärjestelmän eri näkymät, kuten tuotekortti tai ostoskori näyttää?
- Millä tavalla kuvanvaihdin toimii?
WP
WP on lyhenne joka tulee sanoista WordPress. WordPress on maailman suosituin, avoimeen lähdekoodiin perustuva kotisivujen julkaisujärjestelmä. Muita termejä ovat mm. sisällönhallintajärjestelmä, CMS, julkaisualusta, kotisivualusta, nettisivualusta, sisällönhallintaohjelmisto, www-alusta. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.
H1, H2, H3
H1 on lyhenne termistä heading 1 eli suomeksi otsikkotaso 1. Jos olet joskus käyttänyt Wordiä niin logiikka on käytännössä ihan sama. Kotisivujen kunkin alasivun sisältö tulee muotoilla aina hierarkisesti oikein, eli vain yksi pääotsikko (H1) kullekin sivulle. Alaotsikot sisältösi mukaan oikeassa järjestyksessä. H1 on yhtä kuin sivun pääotsikko. Hakukoneoptimoinnin näkökulmasta H1-otsikon avulla esim. Google ymmärtää mikä on ko. sivun nimi. H1-otsikoita tulee olla sivukohtaisesti aina vain yksi, jolla asetetaan tärkein hakusana sivulle. Alatason otsikkotasoja ovat H2-H6.
Vimpaimet
Vimpaimet eli widgetit ovat sisällön palasia joita ripotellaan sivustokohtaisesti ennaltamäärätyille paikoille – kuten mobiilivalikkoon, sivuston headeriin tai footeriin. Vimpaimien avulla nostetaan sisältöä, kuten yhteystietoja, some-linkityksiä.
Header
Header on sivustosi yläosaa (ylätunniste) tarkoittava alue. Headerissa voi olla esim. sivustosi päävalikko, kielivalinnat, hakukenttä ja monesti myös yhteystiedot sekä some-linkitykset.
Footer
Footer eli alatunniste on jokaisen sivusi alareunassa oleva sisältöalue, jossa voi olla mm. yhteystiedot, tärkeitä pikalinkkejä, logoja tai vaikka hakukenttä.
Herokuva
Herokuva on sivuston yläosassa sijaitseva pääkuva, joka on yleensä kooltaan koko näytön kokoinen kuvatapetti. Herokuvaa voi käyttää myös kuvanvaihtimena tai videotaustana. Aina herokuvaa ei käytetä koko näytön levyisenä, ja tällöin pääkuvasta voi käyttää myös termiä header-kuva. Monesti herokuvan päällä on näyttävä iso slogan tai pääotsikko.
Shortkoodi
Shortkoodi on sivuston sisällön joukkoon kirjoitettava tekstinpätkä, mikä korvataan sille määritetyllä sisällöllä tai toiminnallisuudella. Shortkoodeilla voi nostaa esim. henkilöstökategorioita tai kuvagallerioita mihin tahansa sivulle, melkein mihin tahansa paikkaan – mikäli lisäominaisuudet on sivustollasi käytössä.
Lisäosat
WordPress-sivustollesi on mahdollista asentaa valmiita, maksullisia tai maksuttomia lisäosia eli plugineja, joiden avulla voit laajentaa sivustoasi tarpeittesi mukaan. Yleisimpiä lisäosia käytössämme ovat mm. lomakkeiden luomista varten tarkoitettu Ninja Forms, WP Rocket -välimuistituslisäosa sivustosi nopeuden optimointiin sekä Imagify kuvien optimointiin.
Google Analytics
Google Analytics on ilmainen kotisivujen kävijäseurantaan tarkoitettu palvelu. Uusin versio on 2021 vuoden lokakuussa Google Analytics 4, johon vanhat Universal Analytics-tilit kannattaisi jo päivittää.
SSL-sertifikaatti
Turvallisen yhteyden merkkinä osoiterivillä näkyy lukon kuva:
Osoiterivillä näkyy varoitusmerkin kuva sekä teksti ”Not secure” mikäli sivustosi käyttää turvatonta yhteyttä:
SSL-suojaus auttaa pitämään kävijöiden arkaluonteiset tiedot paremmin turvassa nettisivuillasi. SSL-sertifikaatti tekee sivustostasi luotettavamman salaamalla yhteyden. Mediakummun asiakkaat saavat ilmaiset, kuukausimaksuttomat SSL-sertifikaatit webhotelliinsa. Google myös suosii hakutuloksissaan SSL-suojattuja sivustoja.
Domain
Domain eli verkkotunnus on yrityksesi kotisivuja ja sähköpostipalveluita yksilöivä verkko-osoite, joka näkyy selaimen osoiterivillä. Verkkotunnus voi olla esim. www.mediakumpu.fi tai www.saavutettavatkotisivut.fi
Välittäjän vaihtoavain
Välittäjän vaihtoavaimen, jota myös siirtoavaimeksi kutsutaan, avulla siirretään verkkotunnus välittäjältä toiselle. Välittäjä hallinnoi verkkotunnuksia verkkotunnusrekisteriä hallinnoivan viranomaistahon kanssa. Suomessa .fi-verkkotunnusrekisteriä ylläpitää Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.
Välittäjän vaihtoavain englanniksi voi olla ”Domain transfer authorization code” tai ”EPP key”.
SEO eli hakukoneoptimointi
Hakukoneoptimointi tarkoittaa kotisivujen sisällön suunnittelua ja optimointia käyttäjille, sekä sivuston teknistä optimointia. SEO on kotisivujen markkinoinnin kulmakiviä, sillä ilman optimointia näkyvyys hakutuloksissa on todennäköisesti hyvin heikkoa. Hakukoneoptimointia tehdään lähtökohtaisesti sivuston käyttäjiä varten, ei hakukoneita varten.
Hakukoneoptimointi lisää sivustosi löydettävyyttä, näkyvyyttä, ja sitä kautta liikennettä – ammattimaisesti tehty SEO kasvattaa myös yrityksesi myyntiä.
Webhotelli
Webhotelli, hosting tai kotisivutila. Webhotelli on verkkotunnuksen, kotisivujen ja sähköpostien ylläpitoon tarvittavat palvelu. Webhotelliin sisältyvät verkkotunnuksen ohjauspalvelut (DNS/nimipalvelut), kotisivutila ja sähköpostilaatikot. Kotisivusi tarvitsevat aina vähintään webhotellin ja verkkotunnuksen näkyäkseen verkossa.
Kysy tarjous palveluistamme – meillä homma osataan
Kerromme mielellämme lisää toteutuksistamme ja ehdotamme juuri Sinulle toimivia ratkaisuja. Meillä on laaja-alaista ja lujatekoista kokemusta, joten meidän tekemillämme sivuilla vierailu ei jätä kävijää kylmäksi.
Täytä alla oleva lomake, lähetä sähköpostia jouni@mediakumpu.fi tai soita 050 597 5965 niin käydään tarpeenne läpi!